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Discussione: Ancora sul confronto Fumo “Tradizionale” vs “Elettronico”

  1. #11
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    riporto stralcio della notizia battuta oggi da repubblica [Solo gli utenti registrati possono vedere i link. ]
    "Gli scienziati sostengono che sostituire le sigarette con le 'e-cig' potrebbe ridurre le morti legate al fumo, anche se gli effetti a lungo termine rimangono sconosciuti."
    Tipo dipendenza da Red Astaire ????
    Ultima modifica di MMARCO72; 04-08-14 alle 14:59

  2. #12
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    oggi la RAI con un servizio sulla dannosita' delle sigarette ha ufficialmente dichiarato innocuo l'uso delle sigarette elettroniche,ovviamente si e' dovuto aspettare l'introduzione della sovrattassa sulle ecig,per poter finalmente incoraggiarne l'uso.CHE GRANDE SCHIFO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

  3. #13
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    Occhio, i lavori vanno letti interamente e tenderei a non fidarmi di "riassunti" fatti da blogger che non conosco il metodo di lavoro impiegato e trascurano affermazioni che possono essere di grande peso per valutare l'articolo. Qui sotto alcuni passaggi fondamentali degli autori di questo lavoro (i passaggi critici sono in neretto, spero che vengano perché ho fatto un copia incolla)

    Ohta et al. (2011) proposed the formation of formaldehyde, acetaldehyde, and methylglyoxal in the e-cigarette because of the oxidation of propylene glycol during contact with the active heating coil. However, continuous monitoring only showed a slight increase in the formaldehyde concentration in the 8-m³ emission test chamber before and during the consumption of the three ‘liquids’ (see Table 4 andFigure 2). This might be caused by the person in the chamber itself, because people are known to exhale formaldehyde in low amounts (Riess et al., 2010) and the increase was already observed during the conditioning phase (Figure 2). Furthermore, the release of formaldehyde was also below the limit of detection in the small-scale experiments. The expected rise of the formaldehyde concentration in the chamber from smoking a conventional cigarette with a peak value of 114 ppb is shown in Figure 2. Other indoor pollutants of special interest, such as benzene, were only detected during the tobacco smoking experiment. The rising concentrations of acetic acid and acetone during e-cigarette operation may also be attributed to the metabolism of the consumer.
    Although 1,2-propanediol was detected in traces only in the 8-m³ chamber during the consumption of e-cigarettes, this compound must be released owing to the visible fume in the exhaled breath. To determine the VOC composition in the breath gas directly, an e-cigarette smoker exhaled into a 10-l glass chamber. The identified chemical species are shown in Figure 3. The experiment revealed a high amount of 1,2-propanediol in the exhaled air. Other main components were the carrier substance 1,2,3-propanetriol, the flavoring source diacetin as well as traces of apple oil (3-methylbutyl-3-methylbutanoate) and nicotine. The fact that these compounds were not detectable during the 8-m³ emission test chamber measurement is assumed to be caused by the short usage (6 min per ‘liquid’) and sink effects of the chamber for the very polar 1,2-propanediol.
    Regarding the variability of e-cigarettes, the VOC emission strength seems to differ with different types of e-cigarettes (Table 5). While the e-cigarettes A and C have similar emission patterns, the emission from e-cigarette B is significantly higher. Formaldehyde was not detected during any measurement. With e-cigarette C, almost three times more propylene glycol is released per puff. This deviation is assumed to be caused by the ‘liquid’ supply technique. In case of e-cigarettes A and C, the ‘liquid’ is stored in a tank, while e-cigarette B features a cotton unit that is drenched with the ‘liquid’. However, a general correlation between emission strength and ‘liquid’ supply technique (tank or cotton) is not possible from this limited data set. The effect of other systems, such as underpressure-activated e-cigarettes, was not determined in this study and is an important topic for further research.

    1)In soldoni significa che gli autori attribuiscono l'esalazione di formaldeide al metabolismo delle persone nella stanza
    2)il rilascio di formaldeide è al di sotto del limite di analisi
    3)l'aumento della formazione di acido acetico e acetone durante l'esperimento è da attribuire al metabolismo dei soggetti
    4)a proposito dei propanedioli gli autori sostengono che non erano misurabili per la breve durata dell'esperimento (mi viene da ridere: 6 minuti per ogni liquido - sono tre - in un cubicolo di 8 metri cubi passato al setaccio con strumenti di analisi che rilevano parti per milione)
    5)la formaldeide non è stata mai rilevata in nessuna misurazione
    6)i risultati della sigaretta C sono diversi dalla A e dalla B (tank oppure cotone) ma i dati sono talmente limitati che non è possibile stabilire una correlazione
    Ultima modifica di THX1138; 16-02-15 alle 19:31
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  4. #14
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    ooopppsss.... mi sono reso conto solo ora che è un lavoro del 2012. Ovviamente sono pertinenti tutti i commenti già fatti e in particolare quello di @[Solo gli utenti registrati possono vedere i link. ] che esprimeva perplessità (giuste) sulla formaldeide.....

 

 
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